Konjiški dnevi 2022: – “Iskre v času – svetovni računalniški podvig”

Ogled dokumentarnega filma “Iskre v času – svetovni računalniški podvig”

Dravinjski poslovni klub je v sodelovanju z Občino Slovenske Konjice, podjetjem PRO-BIT in HashNET-om organiziral ogled dokumentarnega filma: Iskre v času – svetovni računalniški podvig.

Film je predstavil vrtoglavi vzpon in padec slovenskega informacijsko-tehnološkega giganta Iskra Delta in je posnet po knjigi Hladna vojna in bitka za informacijsko tehnologijo nekdanjega generalnega direktorja Iskra Delte Janeza Škrubeja. Škrubej je bil na ogledu filma tudi med gosti, prav tako župan Darko Ratajc, predsednik Dravinjskega poslovnega kluba Andrej Poklič, direktor podjetja PRO-BIT mag. Vlado Gobec, prof. dr. Borut Jereb in še drugi gosti, ki jih povezuje skrb za razvoj podjetništva in dobrih poslovnih idej. V Sloveniji je bil nosilec razvoja računalništva Nuklearni inštitut Jožef Stefan, čigar delovanje je bilo tesno povezano z gospodarstvom. Podjetje Iskra Delta, ki je bilo ustanovljeno leta 1978 z republiškim zakonom, je postalo vodilno računalniško podjetje v Jugoslaviji. Leta 1984 je začelo izdelovati računalnik Iskra Delta 800. Leta 1983 je razvila računalnik Partner, ki so jih uporabljali v srednjih šolah. Osebni računalnik Triglav – nastopil je v Poletju v školjki – iz leta 1985 je bil na voljo v treh različicah, odlikoval pa ga je tudi sodoben dizajn.

V 70. letih so v podjetjih, bankah in na fakultetah začeli rasti centri za avtomatsko obdelavo podatkov. Informatizaciji je sledila državna uprava, tudi vojska je že zelo zgodaj začela uporabljati računalnike. V začetku 70. let je bilo v Jugoslaviji okoli 340 računalnikov; skoraj polovica je bila IBM-ovih, uvažalo jih je podjetje Intertrade. Število računalnikov v podjetjih je naglo raslo, sredi 80. let so na prodajne police prišli hišni in osebni računalniki. Konec 80. let je z gospodarsko reformo država dovolila ustanavljanje zasebnih podjetij. V Sloveniji je zraslo precej podjetij, ki so se ukvarjala s sestavljanjem PC-kompatibilnih računalnikov in z razvojem poslovnih aplikacij za mala podjetja; nekatera poslujejo še danes.

Scroll to Top