PAMETNA PRIHODNOST: Umetna inteligenca in trajnostni razvoj

Dravinjski poslovni klub in Klub podjetnikov ZLATOROG Celje v Centru Noordung o PAMETNI PRIHODNOSTI

V četrtek 19.10.2023 sta Dravinjski poslovni klub in Klub podjetnikov Zlatorog Celje v Centru Noordung v Vitanju organizirala jesensko strokovno srečanje: PAMETNA PRIHODNOST: Umetna inteligenca in trajnostni razvoj na katerem smo raziskovali povezave med umetno inteligenco (UI), trajnostnim razvojem in poslovnim svetom.Udeleženci srečanja so se strinjali, da je v luči hitrega tehnološkega napredka, v katerem se na tegu pojavljajo orodja kot so Chat GPT, Claude 2, in DALL E, ključnega pomena razumevanje, kako te spremembe vplivajo na naš vsakdan. Panel o umetni intiligenci je moderatorju pomagal napovedati 3D avatar Hermana Potočnika Noordunga podprt z umetno intiligenco, ki sta ga razvila mlada podjetnika Luka Slapnik in Žiga Gobec iz Slovenskih Konjic.

»Podjetniški klubi kot smo to Klub podjetnikov ZLATOROG Celje in Dravinjski poslovni klub smo nekakšni arhitekti. Gradimo mostove med vsemi nami in en takšnih je bil ta, ko smo se povezali, združili moči in pripravili dve zelo zanimivi okrogli mizi, prvo na temo Umetne inteligence in drogo na temo Trajnostnega razvoja in krožnega gospodarstva. Obe obravnavani temi sta zelo aktualni in verjamem, da so navzoči dobili tudi nekaj zelo koristnih informacij.

Dr. Vladan Mladenovič, predsednik Kluba podjetnikov ZLATOROG Celje

Če potegnemo zaključek 1.panela Umetne inteligence (UI), katerega povezovalec je bil mag. Boštjan Kožuh in gostje okrogle mize, mag. Martin Marzidovšek (Ministrstvo za digitalno preobrazbo RS), Marko Grobelnik (IJS) in David Kvaternik (direktor Tovarna.TECH): Za uvedbo UI v naša podjetja je smiselno še malce počakati. Ta čas se naj podjetniki informirajo, udeležujejo dogodkov, brskajo podcaste, sprašujejo Chat GPT in se igrajo. Poskušajo naj generativna orodja UI. Ko jih to naredi nekaj v podjetju, naj viharijo z možgani (brainstormajo), katera opravila in delovne procese bi lahko poenostavili z uporabo Umetne inteligence.

Klub podjetnikov ZLATOROG Celje podpira tudi umetnike, športnike, kulturnike in tako je bilo tudi tokrat. Hvala plesalkam Plesnega centra TBA iz Celja, da so nam popestrile dogodek. Le-te  zastopajo barve Slovenije na Evropskem in Svetovnem prvenstvu in jim želimo veliko uspeha tudi v bodoče. Za vrhunskimi uspehi plesalk stojijo trenerke Manca LangusPatricija Crnkovič in Nia Blažan.«  

»Jesensko srečanje, ki smo ga organizirali v sodelovanju s Klubom podjetnikov ZLATOROG Celje je odlično uspel. Vsebinsko smo uspeli povezati dve izredno pomembni temi za podjetja in tudi širše za družbo. Umetna inteligenca, ki je z razvojem ChatGPTja in podpobnmih aplikacij v veliki meri razburkala strokovno in podjetniško javnost in trajnostni razvoj ter z njim povezanimi krožni poslovnimi modeli in prizadevanji za boj proti klimatskim spremembam so namreč v veliki meri odvisni prav od uporabe naprednih tehnologij, med katerimi je umetna inteligenca na prvem mestu. Panelisti drugega panela: dr. Dragica Marinič, iz Zavoda za gradbeništvo Slovenije, dr. Katja Zajko, direktorica ReCosi, Barbara Simonič, iz EIT Climate KIC in Andrej Poklič, direktor podjetja GKN Driveline so se strinjali, da je pomembno, da se podjetniki zavedajo, da je potrebno spremeniti obstoječe poslovne modele saj so viri na zemlji omejeni in je prehod iz linearnega v krožno gospodarstvo nujen ne samo zaradi ekoloških ampak vse bolj tudi iz ekonomskih razlogov.«  

Tadej Slapnik, predsednik Dravinjskega poslovnega kluba

Video obeh panelov:

Scroll to Top